Tesbih ve Müslümanlar

09-06-2022 15:12
Tesbih ve Müslümanlar
Tesbihi Müslümanların Hindistan'dan aldıklarına dair yaygın bir inanış vardır. Müslümanlar arasında özellikle ibadet amaçlı çok popüler olan tespih önceleri hurma veya çakıl taşlarından yapılıyordu.

Sonraları, tespih boncukları akik, firuze gibi değerli veya yarı değerli taşlardan yapılmaya başlanmıştır. Tesbihi ilk kullananların beş bin yıl önce Sümerler olduğu ve daha sonra diğer uygarlıklara yayıldığı söylenmektedir. Müslümanların kullandığı tespihlerdeki boncuk sayısı Allah'ın isimlerine göre (99) 33, 45, 66, 99 veya 101'dir ve kalan iki boncuk tespihn ayracıdır.

 

 

99'lu Tesbih: 99’un Anlamı

 

99’lu tesbih ,  esas olarak Allah'ın kutsal isimlerinin hesaplanmasına ve tekrarlanmasına yardımcı olur. Ayrıca bir  dindarlık görünümünü yansıtmak için de bazı kişiler boynuna takar.

99 ‘lu tesbihin nispeten uzun olması, yapıldığı malzemenin hafif ve belirli bir boyutta olmasını gerektirir. Yani kullanım ve taşıma kolaylığı açısından belirli bir ağırlıkta olması  uygun olur. Boncukların ağırlığı, şekli ve boyutu ile tespihin ağırlığı, boyutu ve toplam uzunluğu arasında orantılı bir ağırlık formülü bulunmaktır. Bu nedenle, başlangıçta üretimi için hammaddeler seramik malzemeler, ahşap, kemik veya yumuşak malzemeydi.

Daha sonra, tespih endüstrisinin gelişmesi ile ağır malzemelerden yapılmışlarsa da (özgül ağırlık), delme ve cilalama yöntemlerinin iyileştirilmesi ve boncukların boyutunun küçültülmesi ile mükemmel, göz alıcı tespihler Müslümanların kullanımına sunulmuştur.

99’lu tesbih modelleri  farklı renk seçenekleri ile karşımıza çıkıyor. Tesbihler, namaz sonrası kullanıma uygun malzemelerden  üretiliyor.

KAYNAK : https://www.tesbihkenti.com/blog/icerik/99-lu-tesbih

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.